Ikke betal kriminelle som har kryptert filene dine! Dette kan vi løse.
Som et selskap som leverer IT-tjenester, er det nærliggende å trekke fram en krise som skyldtes nettopp dårlige rutiner privat eller hos bedriften.
Vi kan og jobber daglig med sikkerhet.
Her er noen tips tips for å sikre dine data:
1. Analysér
2. Oppdater
3. Sikkerhetskopier
4. Segmentér
5. Overvåking
6. Flere virusprogram
7. Kartlegg skytjenester
8. Kurs i it-sikkerhet
Vi har eget godkjent verksted for reparasjon og vedlikehold av IT-produkter samt en egen avdeling for salg.
Vi håper på å kunne gi deg den beste servicen i denne bransjen. Kom innom våre lokaler på Siljansenteret for en hyggelig handel.
Vi tilbyr også hjelp med oppsett av nettverk og Tv løsninger.
Vi holder vårt kontor åpent alle ukedager, og byr gjerne på en kopp kaffe og en hyggelig prat, uansett om du vil levere PC-en din til reparasjon, eller bare søker råd og faglig hjelp. Vi hjelper deg med å finne den beste løsningen og er opptatt av at arbeidet utføres raskt og effektivt, til en fornuftig pris.
Over 10 års erfaring.
Sju tips til sikkert hjemmekontor:
- Unngå å blande privat datautstyr med utstyret du har fått fra arbeidsgiver. Hvis du må bruke en privat PC, opprett en egen bruker for å holde arbeidet adskilt fra private dokumenter og andre familiemedlemmers bruk av maskinen.
- Pass på at utstyret alltid har de siste sikkerhetsoppdateringene, både for operativsystem og programvare, inkludert antivirusprogram.
- Bruk et unikt og sterktpassord og aktiver totrinnsbekreftelseved pålogging til virksomhetens IKT-ressurser, dersom det er tilgjengelig.
- Hvis du ikke er koblet til jobbens IT-system, lagre lokalt på maskinen din, ikke bruk skylagring uten at dette er avklart med arbeidsgiver.
- Sørg for at trådløst hjemmenettverk er kryptert. Hvis ikke bør du koble deg til nett via mobildata, men vær oppmerksom på kostnadene knyttet til dette.
- Logg av eller lås datamaskinen når du går fra den – også hjemme!
- Skjer noe unormalt, si straks fra til nærmeste leder, virksomhetens sikkerhetspersonell eller IKT-støtte.
Du må aldri oppgi dette på e-post
På sine nettsider har Apple ellers følgende tips for å avsløre svindel:
- Avsenderens adresse stemmer ikke overens med navnet på selskapet som meldingen angivelig kommer fra.
- Meldingen er sendt til en annen adresse enn den du har oppgitt til selskapet.
- En kobling tar deg til en nettside som har en URL som ikke stemmer overens med adressen til selskapets nettsted. (Dette kan være for eksempel forkortingstjenester som «Bit.ly», eller adresser som åpenbart ikke tilhører selskapet.)
- Meldingen starter med en generell hilsen som «Kjære kunde». De fleste legitime selskaper tar med navnet ditt i meldingene de sender til deg.
- Meldingen ser veldig annerledes ut enn andre meldinger du har mottatt fra selskapet tidligere.
- Meldingen inneholder spørsmål om personlig informasjon som kredittkortnummer eller kontopassord. Ikke svar på meldingen eller klikk på koblinger. Gå i stedet til selskapets nettsted, finn kontaktinformasjonen deres, og kontakt dem direkte angående meldingen.
- Du mottar en melding med uønsket reklame som inneholder et vedlegg. Hvis du mottar en slik melding, må du ikke åpne vedlegget før du har kontaktet selskapet for å verifisere innholdet.
- Hvis bakmennene får tak i kredittkortopplysningene dine, blir disse som regel etter kort tid lagt ut for salg og videresolgt til på nett til noen som er villig til å ta på seg risikoen med å tappe kortet for penger.
Er Mac enklest å bruke, og er den egentlig dyrere enn en Windows-PC?
Det er studiestart og sesong for å kjøpe deg en ny bærbar PC – kanskje ett av studienes viktigste verktøy. En beslutning du i så fall må ta er om du skal velge en tradisjonell Windows-basert PC, eller en Mac.
Denne oppdelingen i markedet har eksistert i mange år, og det er ikke alltid like lett å vite hva du bør velge. Vi har tatt en titt på de vanligste mytene rundt Mac, for å fortelle deg hvilke du bare kan le av, og hvilke som faktisk holder vann.
Myte 1: Mac er mer brukervennlig
TJA:
Operativsystemet for Mac, som heter Mac OS X, vil nok for noen virke litt enklereå bruke enn en Windows-baset PC. Du har færre valg å forholde deg til, noe som gir en litt mer strømlinjeformet opplevelse uten at du trenger å tenke for mye på hver minste detalj. Programvalgene er for eksempel alltid plassert på samme sted i toppmenyen, og de fleste programmer kan installeres bare ved å dras inn i program-mappen. Ønsker du å bevege deg litt nedover i Mac-ens operativsystem for å tilpasse det, vil dette på en annen side være mer kronglete og by på flere begrensninger enn på en Windows-PC.
Operativsystemene på Mac og PC ser litt forskjellige ut og virker på litt forskjellig måte, men Mac OS X og Windows er helt på høyde med hverandre. Med mindre du har helt spesielle behov vil en PC kunne gjøre den samme jobben en Mac gjør, og omvendt. For de aller fleste er det kun snakk om smak og behag, eller i det minste hva du er vant med.
Myte 2: Mac er ikke utsatt for virus
FEIL:
Det finnes ikke på langt nær like mange virus eller andre skadelige programmer for mac som for PC, men det skyldes i all hovedsak at det er få som bruker Mac i forhold til PC. De som lager virus utformer dem selvsagt på en slik måte at de sprer seg til flest mulig maskiner, og da er ikke Mac-plattformen noe å satse på. Selv om du som Mac-bruker ikke skades direkte av virus, kan du likevel være med på å spre dem videre til Windows-brukere gjennom nettverket du sitter på eller e-poster du videresender.
Det er også viktig å være klar over at de fleste sikkerhetstruslene i dag er nettbaserte og hovedsaklig plattformuavhengige. Da hjelper det ikke at mange Mac-brukere i stor grad tenker på seg selv som usårbare.
For å unngå trøbbel kommer du likevel langt med sunt vett. Ikke åpne vedlegg som du ikke vet hva er, og hold deg unna spekulative Internett-sider.
Myte 3: Mac er dyrere
RETT:
Ser vi kun på spesifikasjoner vil du som regel kunne spare litt penger på å gå for en Windows-PC i stedet. Om du tar med faktorer som design, byggkvalitet, batteritid og ikke minst muligheten for å bruke Mac OS X og dets medfølgende programvare, da blir regnestykket langt mer nyansert. Om du skal ha Windows-PC-er med samme gode kvalitet og kompakte form som Apple lager må du ofte åpne lommeboka like mye eller mer.
Det skal sies at det er svært dyrt å oppgradere en Mac fra grunnkonfigurasjonene som du kan velge blant i Apples nettbutikk. Her kan selskapet nemlig ta seg godt betalt, siden det i de fleste tilfeller ikke er mulig å oppgradere maskinene selv etter at de er bygget ferdig hos Apple.
Myte 4: Mac krasjer aldri
FEIL:
Apple har en litt enklere jobb med sitt Mac OS X enn Microsoft har med sitt Windows-system. Mens Windows er laget for å fungere med alle verdens mulige datadeler, trenger Mac OS X kun å virke med akkurat de datamaskinene som Apple selv bygger. Det betyr at en Mac ikke skal få problemer med stabiliteten på grunn av datadeler som av en eller annen grunn ikke vil fungere skikkelig sammen.
At en feil i programvaren får datamaskinen til å gå ned for telling skjer selvfølgelig, både for Windows-PC og Mac. I de fleste tilfeller er det da snakk om tredjeparts programvare eller spill som lager problemene.
Myte 5: Mac har bedre design og kvalitet
TJA:
De fleste er nok enige om at Apples utforming og valg av materialer, som aluminium og glass, har ført til flere elegante og estetisk tiltalende produkter. Det er heller ingen tvil om at Apple kan sette sammen maskinvare, og de fleste av produktene deres er av god kvalitet.
Det er kombinasjonen av maskinvaren og den gode byggkvaliteten som er mye av grunnen til at deres bærbare starter på 9000 kroner mens en tilsvarende kraftig PC koster flere tusenlapper mindre. At sistnevnte ikke vil gi det samme inntrykket sier da seg selv.
Myte 6: Mac kan ikke oppgraderes
FEIL:
Mac OS X støtter som nevnt kun et begrenset utvalg av maskinvare, mens du på en Windows-PC i teorien fritt kan velge og sette sammen komponenter fra øverste hylle. I det siste har det blitt verre å oppgradere Apples maskiner selv. Dette henger sammen med at de har blitt mer kompakte, og for å klare å krympe maskinene har Apple valgt å lodde fast komponenter som ellers ville vært mulig å ta ut og bytte.
For selskapets bærbare maskiner, som er MacBook Air og MacBook Pro Retina, er det kun lagringsløsningen som kan skiftes ut. For iMacs del, som er en av Apples to stasjonære maskiner, kan du på de fleste modellene oppgradere både minne og lagringsplass. Det kan du også på Mac Mini, selskapets minste stasjonære maskin.
Myte 7: Mac takler ikke Windows og PC-filer
FEIL:
Det skulle tatt seg ut, når Mac bare har en markedsandel på 5 til 8 prosent globalt. Mac har riktignok en litt mer dugelig andel i vestlige land, men det er fremdeles en del programvare og spill som ikke er tilgjengelig for Mac. I Mac OS X har derfor Apple lagt med programmet Boot Camp som hjelper deg med å installere Windows, og du kan ha det i tillegg til eller i stedet for Mac OS.
En Mac kan helt fint åpne både Word-dokumenter og Photoshop-filer, så lenge du har installert Mac-versjonen av programmene først.
Om en Mac og en Windows-PC begge skal lagre filer til den samme harddisken er det dessuten viktig at den er formatert med det filsystemet som kalles FAT32, og ikke NTFS – hvor sistnevnte er standard for Windows. Om du prøver å overføre en fil fra en Mac til en harddisk formattert med NTFS-filsystemet kommer du nemlig ikke langt. Du kan omformatere en harddisk selv, eller kjøpe en som er ferdig satt opp for å lagre filer fra både Mac-er og Windows-PC-er.
Myte 8: Du kan ikke spille på Mac
FEIL:
Den stadig økende massen av betalingsvillige Mac-brukere frister spillbransjen, og den populære distribusjonsplattformen Steam har nå over 100 spill for Mac. Spill har også blitt en hit på Apples App Store.
Hvis yndlingsspillet ditt ikke finnes for Mac OS X, kan du jo dessuten også installere Windows på Macen for nettopp dette, gjennom Bootcamp.
Problemet med Mac og spill ligger nå i større grad i at grafikkortene du får til Mac ikke akkurat er de nyeste og raskeste. Skal du ha en datamaskin for spilling, er altså fremdeles en Windows-PC førstevalget.
Myte 9: Mac har høyere bruktverdi
RETT:
En pent brukt Mac er langt lettere å bli kvitt enn en grå Windows-PC, og du vil kunne få bedre pris for den. Dette kommer ofte av den gode byggkvaliteten, som gjør at Mac-en holder seg pen i lang tid og sjelden faller fra hverandre selv om den er noen år. Dette må selvsagt veies opp mot det at en Mac gjerne koster mer enn en PC til å begynne med, dog.
Ulempen med en slik lett omsettelig datamaskin er at den er mer attraktiv for tyver. Om du skal bruke en Mac på et offentlig sted kan det dermed være på sin plass å investere i en kensington-lås til den.
Myte 10: Mac er kjappere enn en PC
FEIL:
Legger du like mye penger i en Windows-PC som en Mac, vil den ikke oppleves som treig. Apples maskiner er nemlig satt sammen med samme type deler som vanlige Windows-PC-er.
Ref: VG
Hvordan velge riktig laptop?
Hva er behovet ditt?
Det finnes flere veier til en bærbar PC. Du kan ta utgangspunkt i et budsjett, en farge, et bruksområde eller et merke. Uansett er ønsket å finne den riktige laptopen. Derfor er det noen ting du bør tenke gjennom før du fortsetter jakten.
- Kommer jeg til å ta med meg laptopen rundt, eller skal den stå stasjonært på hjemme-kontoret?
- Hva slags maskinvare trenger jeg?
- Hvor mye skal jeg bruke på en bærbar PC?
- Bruksområde
- Husk at Microsoft Office er ikke inkludert
De siste årene har bærbare datamaskiner endelig begynt å leve opp til navnet sitt. Gjennom Intel sitt Ultrabook-konsept har vi fått datamaskiner som er tynnere og lettere. Det som tidligere ble sett på som mobilt, blir nå av noen sett på som klumpete, tungt og lite håndterlig. En Ultrabook kan veie så lite som litt over en kilo, og ha en tykkelse på litt over en centimeter. Ved å kjøpe en Ultrabook kjøper du en laptop som møter krav om vekt, batterikapasitet og tykkelse. Dermed er du garantert en datamaskin som virkelig er bærbar.
En Ultrabook koster som oftest litt mer enn en laptop som ikke faller innenfor denne kategorien. Om du bare bruker maskinen hjemme på skrivebordet, har du ikke nødvendigvis behov for en Ultrabook. Kjøper du en «vanlig» laptop vil du få betraktlig mer for pengene når det kommer til maskinvare og kraft.
Et annet aspekt å ta med i beregningen er størrelsen på skjermen. En større skjerm betyr også en større datamaskin. Har du ofte med deg datamaskinen vil du dra nytte av en laptop med en mindre skjerm. Skal du derimot bruke maskinen mye til å se film eller spill, kan en større skjerm være en fordel. Noen laptoper har også en skjerm med full HD-oppløsning (1920 x 1080 pixler). Fordi man har flere pixler på skjermen, har man også plass til mer innhold på skjermen. Det betyr at du kan se mer av tekstdokumentet du jobber med, enklere redigere store bilder eller se filmer i full HD-oppløsning på skjermen. Etter at Windows 8 ble lansert høsten 2012 har det også kommet en rekke modeller med touch-skjerm. Dette er fordi Windows 8 kommer med et valgfritt grensesnitt som er spesielt tilpasset bruk med touch-skjerm. Dersom du ønsker å få mest mulig ut av funksjonaliteten til Windows 8, bør du vurdere en laptop med touch-skjerm.
Maskinvare
Maskinvare kan det skrives veldig mye om, men vi vil prøve å holde oss til de viktigste komponentene. De komponentene som påvirker ytelsen mest er prosessor, skjermkort, internminne(RAM) og harddisk. Alle disse komponentene jobber sammen for at datamaskinen skal fungere. Avhengig av hvilke komkonenter som sitter i datamaskinen, kan prisen variere fra omtrent 2 500 kr til godt over 10 000 kr.
Prosessor
Prosessoren er selve hjernen i datamaskinen. Når du ber laptopen gjøre en oppgave vil en raskere prosessor fullføre oppgaven på kortere tid enn en tregere prosessor. For å forklare hva en prosessor gjør er det på plass med et praktisk eksempel: Du skal legge på en effekt på en videosnutt. Inne i videoredigeringsprogrammet velger du en effekt og trykker OK. I det du trykker på OK sender programmet dette videre til prosessoren som begynner å jobbe med å legge effekten på videofilen. En raskere prosessor vil utføre denne oppgaven raskere, slik at du slipper å vente så lenge. Betyr dette da at prosessoren på laptopen bør være så rask som mulig? Nei. Som i livet generelt gjelder det å ha riktig verktøy til jobben. Bruker du datamaskinen hovedsakelig til surfing på nettet bør du ha en prosessor som er laget for dette.
Skjermkort
Dersom du har tenkt til å spille mye på laptopen, er skjermkortet kanskje den viktigste komponenten. Skjermkortet genererer bildet du ser på skjermen, og også her finnes det forskjellige bruksområder. Noen vil bare vise et bilde på skjermen for å redigere dokumenter og sende epost, mens andre vil ha den råeste grafikken til de nyeste spillene. Dersom du er i den første gruppen, kan det holde med prosessorens interne grafikkrets. Dette betyr at du ikke trenger et dedikert skjermkort, og kostnaden på laptopen synker. Dersom du ønsker å spille eller jobbe med andre grafiske oppgaver, bør du se på en laptop med et dedikert skjermkort. For å gjøre det enklere å finne det skjermkortet som dekker dine behov, har alle laptoper fått en egen skjermkortklasse. Skalaen strekker seg fra klasse 1 til klasse 6. Skjermkort i klasse 1 takler de nyeste spillene på et bra grafikknivå, mens klasse 6 ikke er egnet til spill i det hele tatt. Se etter klassifiseringen i salgsteksten til laptopen du kikker på, og under de tekniske spesifikasjonene.
Harddisk
Alle som bruker en datamaskin har behov for å lagre data, enten det er dokumenter, bilder, film eller spill. Derfor har alle datamaskiner en eller flere harddisker. Desto flere gigabyte(GB) en harddisk har, jo mer kan du lagre på den. Tar du mye film og bilder og legger inn mye media på datamaskinen trenger du en stor harddisk og bør se etter 750 GB eller mer. Dersom du i hovedsak bruker datamaskinen til nettbruk, tekstbehandling og tilsvarende oppgaver, trenger du nødvendigvis ikke en så stor harddisk, og det kan holde med 500 GB eller mindre. I dag finnes det i hovedsak to forskjellige typer harddisker, en vanlig mekanisk harddisk og en SSD. En mekanisk harddisk gir deg mer lagringskapasitet for pengene, mens en SSD kan gi deg en raskere datamaskin.
Internminne
En bærbar PC er også avhengig av RAM for å fungere. RAM er et mellomlager for harddisken og prosessoren. Når du starter opp et program, lastes nødvendige filer inn i internminnet, før filene kan bearbeides av prosessoren. Fordi RAM arbeider mye raskere enn en harddisk, kan du oppleve at et program bruker lengre tid første gangen du starter det opp enn andre gangen. RAM lar altså datamaskinen jobber mer effektivt. For enkel bruk som nettsurfing, nettbank og streaming av musikk og video holder det som oftest med 2 til 4 GB RAM. Bruker du tyngre programmer som videoredigering eller spill, kan det lønne seg med 8 til 16 GB RAM.
Ref: NetonNet
Nettbrett, PC, Mac eller hybrid?
Å kjøpe nytt bærbart datautstyr er en større utfordring enn noen gang. Vi skal nå veilede deg gjennom jungelen ved å peke på fordelene og ulempene ved de ulike løsningene.
Nettbrett
Fordeler:
- Tar liten plass og er svært portabel
- Passer godt til avslappet nettsurfing i sofaen
- Et behagelig alternativ til PC og TV når det kommer til å se på film og serier
- Enklere å bruke og svært barnevennlig
- Apper kan utvide funksjonaliteten betraktelig
- Lang batteritid
- De nye modellene har integrert kamera som filmer i HD
- Egner seg godt til videosamtaler over 4G-nettet eller WiFi
- Meget gode skjermer på de litt dyrere modellene sikrer en fantastisk multimediaopplevelse
Ulemper:
- Passer best til å konsumere innhold, ikke produsere
- Selv om man kan kjøpe ordentlig tastatur til det, egner det seg likevel ikke så godt til arbeid
- Tyngre å utføre mange av de vanlige PC-oppgavene med berøringsskjerm
- Begrenset maskinkraft
- Mindre lagringsplass
Valg av nettbrett: iPad er kanskje det sikreste valget. Den er veldig enkel å bruke, spesielt for de som allerede har iPhone. iPad har også størst utvalg av apper. «Vanlige» (Android) gir derimot mye større valgmuligheter og kommer i mange ulike prisklasser.
Bærbar PC
Fordeler:
- Større skjerm
- Mulighet for sprekere maskinvare
- Fysisk tastatur
- Kan brukes til alle slags PC-oppgaver, som bilde-, video- og tekstbehandling
- Større lagringsplass
Ulemper:
- Vil du ha både høy ytelse og lav vekt blir prisen høy
- Kortere batteritid enn nettbrett
- Ikke like portabel og enkel i bruk som nettbrett
Valg av bærbar PC: Du kan få en veldig billig og fullt brukbar PC så lenge du ikke er opptatt av liten størrelse og lav vekt. Ønsker du derimot en liten maskin med god ytelse, kan det være lurt å gå for den nye maskintypen som kalles Ultrabook. Disse er ofte direkte konkurrenter til Apples Macbook Air og er lette, små og samtidig spreke. Mange bærbare kommer nå også med berøringsskjermer.
Det anbefales også å vurdere maskiner med SSD-harddisk (Solid State Disk). Med denne slipper du at maskinen blir varm og tregere over tid. Den blir også generelt mye raskere og bråker mindre. Bakdelen er at det foreløpig er kostbart.
Mac
Fordeler:
- Brukervennlig
- Rask og meget stabil
- God ytelse fra gode komponenter
- Synkroniserer mellom iPad, iPhone og Mac med felles Apple-konto
- Mindre utsatt for skadelig programvare
- Kan også kjøre Windows via funksjonen Bootcamp
- Blir ikke så treg over tid som Windows-baserte maskiner har en tendens til å bli
Ulemper:
- Høyere pris enn en PC med samme ytelse
- Mindre fleksibilitet på grunn av det strømlinjeformede operativsystemet
- Krever tilvenning hvis man ikke er vant med Mac fra før
Hybrid
PC-produsentene konkurrerer nå om dagen om å komme opp med geniale hybridløsninger som gir deg det beste av begge verdener. Noen gjør det for eksempel mulig å koble skjermen fra tastaturet og bruke PC-en som et nettbrett.
Problemet med hybridene er ofte at de ikke fyller noen av rollene skikkelig.
Fordeler:
- Det er i utgangspunktet billigere å kjøpe én maskin enn to
- Trenger man å ha med seg både PC og nettbrett, kan dette være den mest portable løsningen
Ulemper:
- Ofte enten for store og tunge til nettbrettbruk eller for små som PC-er
- Ofte svakere ytelse med mindre man vil bruke mye penger
- Ulike hengselsløsninger og festeordninger kan bli utsatt for slitasje og feil over lengre tids bruk
- Ref: fra Telenor